Loading...

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΑ

Σε συνεργασία με τη HELMEPA και τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Εφοδιασμένοι με γάντια και πλαστικές σακούλες, οι 90 μαθητές του Δημοτικού σχολείου του Κολλεγίου Ανατόλια καθάρισαν μέσα σε μία ώρα, την ακτή Σοφούλη μεταμορφώνοντάς την από χώρο συγκέντρωσης απορριμμάτων σε μία όμορφη ζώνη περιπάτου και αναψυχής. Από τον καθαρισμό της ακτής συγκεντρώθηκαν 50 μεγάλες πλαστικές σακούλες ανθρωπογενών απορριμμάτων, εκ των οποίων οι 30 περιείχαν ανακυκλώσιμα απορρίμματα, και οδηγήθηκαν σε μονάδα της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης.  

Η εθελοντική ενέργεια πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων του Κολλεγίου Ανατόλια και με αφορμή την Παγκόσμια Εκστρατεία Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών. Συνδιοργανώθηκε με το Τμήμα Περιβάλλοντος της  Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελευθέρων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA, ενώ υποστηρίχθηκε από το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.  

Αρωγοί των μικρών εθελοντών στάθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελευθέρων Χώρων κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Robert Sanders και ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια κ. Πάνος Βλάχος.

Απευθυνόμενος στους μαθητές του Ανατόλια ο αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε στη σημασία της ακτής Σοφούλης, ως μοναδικής φυσικής ακτής στην επικράτεια του Δήμου Θεσσαλονίκης η οποία δεν καταλήγει σε κρηπίδωμα, ενώ, παράλληλα, παρουσιάζει εξαιρετικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς ταυτίζεται με τον λιμένα “Κελάριον” των  βυζαντινών χρόνων. «Πρόκειται για ένα από τα πιο ωραία, αλλά υποβαθμισμένα, σημεία της Θεσσαλονίκης. Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή είναι σημαντικές, αλλά πρέπει να γίνουν καθημερινός τρόπος ζωής. Εξάλλου η προστασία του περιβάλλοντος εξαρτάται από τον καθένα από εμάς» υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας.

Ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ Robert Sanders μιλώντας στους μαθητές του Ανατόλια αναφέρθηκε στη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από τα μαθητικά χρόνια. «Ήμουν στην ηλικία σας όταν για πρώτη φορά οι γονείς μου μού εξήγησαν τη σημασία της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι πολύ σημαντική η σημερινή πρωτοβουλία του Κολλεγίου Ανατόλια, του δήμου Θεσσαλονίκης και της HELMEPA, γιατί σας δίνει την ευκαιρία να γίνετε χρήσιμοι πολίτες, αυτό, δηλαδή, που έχει ανάγκη η Ελλάδα σήμερα. Να σκέφτεστε το μέλλον, γιατί εσείς είστε το μέλλον» τόνισε.

Με αφορμή την πρωτοβουλία του Κολλεγίου Ανατόλια για τον καθαρισμό της ακτής, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος κ. Πάνος Βλάχος δήλωσε: «Ο εθελοντισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας του Κολλεγίου Ανατόλια από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, το Ανατόλια εδώ και χρόνια πρωτοστατεί,  έχοντας αναπτύξει και καθιερώσει πλειάδα δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος στις οποίες συμμετέχουν μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Τα περιβαλλοντικά προγράμματα υλοποιούνται τόσο εντός του σχολείου στο πλαίσιο του ‘Anatolia goes Green’ όσο και εκτός των ‘τειχών’ του, όπως η σύμπραξή μας με την HELMEPA και τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τον καθαρισμό της ακτής Σοφούλη».

Την ενημέρωση των μαθητών για τη διαδικασία του καθαρισμού της ακτής από τα ανθρωπογενή απορρίμματα ανέλαβε εκ μέρους της HELMEPA ο κ. Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, Υπεύθυνος Συντονισμού του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της οργάνωσης.  Υπενθυμίζεται πως η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA είναι μία κοινή πρωτοβουλία Ελλήνων ναυτικών και πλοιοκτητών οι οποίοι διακήρυξαν το 1982 στον Πειραιά, πως αναλαμβάνουν εθελοντικά την υποχρέωση να εξαφανίσουν τη θαλάσσια ρύπανση που προέρχεται από τα πλοία και να ανυψώσουν το επίπεδο ασφάλειας σε αυτά. Ο κ. Τριανταφύλλου τόνισε πως «η συγκεκριμένη δράση έχει συμβολικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Καταγράφοντας τα απορρίμματα εξάγουμε χρήσιμα στοιχεία για την ποσότητα, τη σύνθεση και τις πηγές προέλευσης των απορριμμάτων ώστε να βελτιώσουμε τη διαχείρισή τους».

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Ανατόλια μετά την ολοκλήρωση του καθαρισμού της Ακτής Σοφούλη

Από αριστερά: Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, Υπεύθυνος Συντονισμού Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της HELMEPA, Κωνσταντίνος Ζέρβας Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελευθέρων Χώρων, Robert Sanders Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Πάνος Βλάχος Εκτελεστικός Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια

Share